• Primaned Belgium Banner

  Project Controls Professionals

  Delivering Project Insight

 • Primaned Belgium Delivering Project Controls

  Project Controls Professionals

  Delivering Project Insight

 • Primaned Belgium Pharmaceutical

  Project Controls Professionals

  Delivering Project Insight

Wat is project controls?

Project controls is het onderdeel van projectmanagement dat zorgt voor betere sturing van projecten op basis van analytische inzichten.
Effectieve project controls tools & technieken leiden tot succesvolle projecten.

Primaned Belgium is gespecialiseerd in project controls en onderkent vier verschillende procesgroepen binnen dit domein.

lees meer

Nog meer inspiratie?

Na onze Project Controls Inspiration Day willen we jullie blijven inspireren over project controls. Lees onze blog om op de hoogte te blijven over de meest recente ideeën.

Lees onze blog

We werven aan!

Primaned Belgium heeft op dit moment de volgende vacature(s):

 • (Junior) Project Controls Engineer

naar werken bij

Onze Expertise

Primaned Belgium heeft ruime ervaring met een aantal bewezen tools en technieken binnen project controls.

Integrated Scheduling &
Control

Onze project controls engineers zijn zeer bekwaam in het opstellen en opvolgen van projectschedules (in Primavera P6 of MS Project) voor geïntegreerde projecten en tenders.

Lean
Scheduling

Lean scheduling bevordert het draagvlak van de planning door de uitvoerders actief te betrekken in het planningsproces.

Enterprise Resource &
Capacity Planning

Door het implementeren van Enterprise Project Management (EPM) tools, kunnen onze klanten hun schaarse resources optimaal inplannen over alle projecten heen.

Earned Value
Management

We hebben ruime ervaring met het implementeren van EVM. Dankzij EVM slagen bedrijven erin om een correcte en geïntegreerde voortgangsanalyse te doen op gebied van tijd en geld.

Cost / Schedule Risk
Analysis

Door het uitvoeren van probabilistische analyses (met Monte Carlo simulatie)  zorgen we ervoor dat schedules en kostenramingen robuust worden voor risico's en onzekerheden.

Time & Space
Visualizations

Tijdwegdiagrammen (met Tilos) en 4D Planning (met bv. Synchro) zorgen voor inzicht in mogelijke conflicten door de projectplanning in de ruimte te visualiseren.

Schedule Delay
Analysis

Als project controls ondersteunen we ook onze klant bij mogelijke claims door middel van goede projectadministratie en verschillende Schedule Delay Analysis  technieken.

Reporting &
Dashboards

Dankzij krachtige Business Intelligence (BI) rapportages en dashboards brengen we to-the-point project controls inzichten in het juiste formaat naar de beslissingsnemer.

Primaned envisions a world where projects will create more value for all parties involved. We want to pursuit this vision by delivering project insight through state-of-the-art tools and techniques. It is our aim to be the quality reference in project controls and a trusted partner of our clients.

Blog

Ons enthousiaste team wil met u kennis delen over project controls.

De “missing link” om productiviteit van bouwprojecten te verbeteren

Het is geen verrassing, en wat bepaalde mensen (o.a. van McKinsey) al konden zien, is dat de productiviteit in bouwprojecten de afgelopen 30 jaar stabiel is gebleven of zelfs is afgenomen. Ik wil het niet hebben over het hoe, maar aangezien we een grote beweging zien richting digitalisering (mede versterkt door de COVID-19-crisis), hopen we dat deze zich zal verderzetten naar efficiëntere projecten.

Bij Primaned Belgium zien we veel projecten. De meesten van ons zijn afkomstig uit de bouwsector en we observeren alle technologieën voor projectbeheersing op de markt. Als je ons kent, weet je ook dat wij niet afhankelijk zijn van één softwareleverancier. Ons belangrijkste doel is om de situatie van onze klant te verbeteren op basis van hun business case. Het digitale product dat dit ondersteunt is nodig maar blijft secundair.

Ik probeer het kort te houden, maar ik wil even wijzen op één van de elementen die ervoor zorgen dat de constructie behoorlijk wat productiviteit verliest en waarvoor sommige van de op de markt beschikbare technologieën kunnen helpen. Hiervoor grijp ik terug naar mijn eigen ervaring in bouw project management, in een poging erachter te komen waar we tijd of efficiëntie verloren. Zonder naam en toenaam te noemen, werkte ik in een al zeer efficiënt bedrijf, met nogal wat geavanceerde systemen (en ze zullen zichzelf herkennen als ze dit artikel lezen). Maar toch kon je ook zien waar de technologieën de productiviteitsstijging echt ondersteunden. En dat is voor mij de sleutel: het beheren van alle kleine interacties of interfaces.

Het is gek hoeveel van die kleine interfaces er zijn op een bouwproject, maar ook achter de schermen. Alleen al het storten van een betonplaat vereist dat je ervoor zorgt dat je over het juiste team beschikt, de juiste hoeveelheid en type beton reserveert, dat de bekistingen en het materieel om glad te strijken klaar zijn voor wat je wil storten, dat je de juiste betonpomp gereserveerd heeft, dat je er ruimte voor hebt gemaakt op de werf, enz… En uiteraard, dat je een opdracht hebt om al die materialen te laten komen. Dat alles klinkt alsof het de dagelijkse taak is van een werfleider, maar dit is slechts één ‘simpele’ activiteit. Er zijn heel veel van dit soort parallelle activiteiten en nog veel meer. Wat zeker is, ze omvatten allemaal meerdere partijen, meerdere technieken en interacties daartussen!

Dat is het, interacties, interfaces, hoe je het ook noemt, dat is een van de belangrijkste elementen die het erg moeilijk maken om de productiviteit op het werk te verbeteren. En dit is precies waar technologie kan helpen. Ik geloof dat een van de belangrijkste succesfactoren na COVID-19 is:

“Hoe zorg je ervoor dat de digitale transformatie die behoefte aan vloeiende interfaces / interacties ondersteunt?”

 

Hier zijn enkele van de belangrijkste technologieën / technieken waarvan ik denk dat ze quick wins kunnen zijn:

 • Door een gemeenschappelijke data-omgeving te gebruiken, voorkom je dat je op basis van die ene bron van waarheid een fout maakt in de hoeveelheid en het type beton
 • Een goede netwerkplanning zorgt ervoor dat er een bestelling wordt geplaatst voordat je beton moet afroepen
 • Gedigitaliseerde en op samenwerking gerichte / lean planning helpt bij het plannen van taken waarbij de meerdere mensen op het juiste moment betrokken moeten worden, steeds rekening houdend met projectbeperkingen en doelstellingen
 • Kleine automatisaties en interfaces zorgen ervoor dat efficiëntie kan worden verhoogd, herhaling wordt geautomatiseerd

Er zijn natuurlijk andere technieken om die interfaces te ondersteunen, maar dit zijn enkele voorbeelden waar we in geloven. Natuurlijk zijn vloeiende interacties niet de enige manier om ook de productiviteit te verbeteren.

Deel gerust je mening of neem contact met ons op als je dit wilt bespreken! Ik geloof dat dit (nog steeds) slechts een begin is.

Frédéric Deboucheby Frédéric Debouche

Waarom heb ik een scheduling tool zoals Microsoft Project nodig?

Deze blog post behoort tot onze serie Essentials of Data-driven Project Management.

Data driven projectmanagement

De taak van een projectmanager is in essentie niets anders dan het nemen van allerlei beslissingen die het verloop en het resultaat van het project beïnvloeden.

Dat klinkt eenvoudig, maar projecten hebben een aantal typische eigenschappen die het nemen van zulke beslissingen compliceren:

 1. Projecten zijn per definitie eenmalig en uniek en daardoor onderhevig aan heel wat onzekerheid.
 2. Typisch werken meerdere mensen samen aan projecten, vaak ook mensen die niet op lange termijn samenwerken en waar geen zuiver hiërarchische relatie tussen bestaat.
 3. Projecten hebben vaak een deadline die zorgt voor tijdsdruk.

Goede projectmanagers hebben vaak een sterk ontwikkeld buikgevoel, maar toch zijn wij overtuigd dat beslissingen best genomen worden gebaseerd op observaties en data. Hoe we data kunnen omvormen in de juiste inzichten en de juiste beslissingen om uw project succesvol te maken, wel dat is onze specialisatie.

Wat is planning?

Een project bestaat typisch uit een hele resem activiteiten die door verschillende mensen worden uitgevoerd. Hierbij hebben deze projectteamleden een grote graad van autonomie om hun werkzaamheden uit te voeren. Toch, mogen we bij projecten nooit vergeten dat activiteiten met elkaar in relatie staan en dat het project in zijn geheel een deadline heeft. Iemand moet dus erover waken dat al deze activiteiten elkaar opvolgen zodat het project succesvol kan opgeleverd worden.

Dat is exact de sterkte van een sterke planning in een tool zoals Microsoft Project. Door gebruik te maken van de kritieke pad methode wordt de verwachte einddatum van een project berekend en bewaakt. Planningssoftware zal voor elke activiteit berekenen hoeveel marge deze heeft. De activiteiten met de kleinste marge worden kritiek genoemd en verdienen de aandacht van de data-driven projectmanager.

Dynamisch

In Excel kan ik toch ook rekenen? Juist, maar een tool zoals MS Project heeft twee grote voordelen om een project te plannen. Ten eerste is het gemaakt om te plannen en zijn volgorderelaties, resources, GANTT charts, … zeer eenvoudig te gebruiken. Geen reden om deze in Excel na te bouwen. Na een goede opleiding is Microsoft Project echt wel effectiever en efficiënter om een goede planning op te stellen. Ten tweede, en belangrijker, MS Project is van nature dynamisch. Van zodra er een vertraging optreedt binnen een project, wordt deze geregistreerd en zal de rest van het project herrekend worden.  Hoeveel is er afgeweken van het originele plan? Zijn er andere activiteiten kritiek geworden? Haal ik mijn deadlines nog? Allemaal inzichten die onmiddellijk aanwezig zijn en die de projectmanager in staat stellen om de juiste beslissing te nemen, gebaseerd op data, wel te verstaan.

Activiteiten vs. taken

De activiteiten van een project hebben als doel hebben om de “flow” van het project te modelleren en de voortgang te bewaken. De kritieke pad methode is de laatste decennia minder geschikt gebleken om een dagdagelijkse werkverdeling voor het projectteam op te stellen en op te volgen. De planning  wordt dan snel te gedetailleerd of te veel aanzien als micro-management. Andere oplossingen bestaan (zie bv. blog lean) om detailtaken te plannen. Maar dit doet geen afbreuk aan het enorme belang van traditioneel plannen om het overzicht te bewaken en uw projectdoelstellingen te behalen. Meer taak-gedreven systemen en traditionele planning zijn geen “of-of” verhaal, maar een “en-en” verhaal.

Besluit

Om een project succesvol te sturen worden beslissingen van de projectmanager best gebaseerd op observeerbare data. Planning is één van de belangrijkste fundamenten voor data-driven project management. Een dynamische planning zal de projectmanager waardevolle inzichten geven zodat hij / zij het project naar succes kan leiden.

Stijn Van de Vonderby Stijn Van de Vonder

Onze klanten

 • Niras
 • Yara
 • Parkwind
 • Basf
 • Deme
 • Besix
 • Durabrik
 • Shell
 • Bombardier
 • Engie
 • Denys
 • Jandenul
 • Johnson Johnson
 • Genzyme

  Op de hoogte blijven?

  Schrijf u in en ontvang periodiek onze nieuwsbrief!

  E-mailadres:

  Primaned Belgium
  Uitbreidingstraat 84/3
  2600 Berchem
  België

  info@primaned.be
  +32 3 218 21 35

  naar contact