Blog

Oracle Primavera P6 R17 is uit!

Stijn Van de Vonderby Stijn Van de Vonder | In Primaned Blog, Primavera P6, Tools |

Op 14 juli werd de nieuwste versie van Oracle Primavera P6 vrijgegeven. In dit blogbericht zullen we een aantal van de nieuwe functies bespreken en toelichten wat deze voor de klant kunnen betekenen. Tevens zullen we onze eerste indrukken over deze nieuwe release met u delen.

Primavera versienummers

Voordat we beginnen, wil ik het gewijzigde beleid van Oracle omtrent nieuwe releases even toelichten. Vanaf 2015 tot 2016 had Oracle de ‘traditie’ om twee versies per jaar van de Primavera-software te publiceren, één in maart en één in oktober. Maar elke traditie moet op een bepaald moment stoppen, nietwaar?

Vanaf 2017 is dit wat er zal gebeuren:

  • Voor cloud-implementaties is er elke maand een nieuwe versie voor zowel P6 EPPM als P6 Professional. De huidige versie wordt dus aangeduid als Primavera P6 EPPM 17.7 (omdat juli de 7de maand is).
  • Voor lokale implementaties (nog steeds 95% van onze klanten), is de software pas in juli vrijgegeven. Wel worden er maandelijks patches beschikbaar gemaakt. Zodat de on-premise versie gelijk loopt met de P6 Cloud-versie.

Het positieve gevolg van dit beleid voor de klanten met de lokale implementaties, kan zijn dat de ‘cloud-klanten’ de meeste nieuwe functionaliteiten al geruime tijd voor de juli-release getest hebben.

Wat zijn de verbeteringen?

Laat ons beginnen met het slechte nieuws. Als we kijken naar P6 Professional (inderdaad, degene die jullie allemaal gebruiken), zijn de verbeteringen eerder beperkt. Dit kan geen hele grote verrassing zijn aangezien P6 Professional als een volwassen product wordt beschouwd. Nochtans is er één verbetering waarnaar velen onder jullie al lang vragen.

Wanneer u in een P6 EPPM database werkt op uw bedrijfsserver, is er een zeer handige functionaliteit om uw project uit de database te halen (check out) en tevens offline verder te werken in een lokale SQLite database. Deze lokale database hoeft niet vooraf geïnstalleerd te worden, maar wordt automatisch geïnstalleerd bij het uitchecken. Op deze manier kunnen gebruikers verder werken vanaf locaties zonder goede internetverbinding en het resultaat opnieuw inladen als ze op kantoor zijn. Deze video demonstreert de werking ervan.

Voor P6 EPPM zijn er meer verbeteringen. Vooraleer u oordeelt dat deze verbetering ook onbeduidend zijn, zou ik u graag willen herinneren aan wat er in het verleden de meest voorkomende kritiek was op Primavera P6 EPPM. Ten eerste was er het constante gevecht om de software goed te laten functioneren vanwege incompatibele Java-versies. Ten tweede was de werksnelheid niet even goed als die van  de getrouwe P6 client.

Deze twee punten werden de afgelopen jaren door Oracle aangepakt. Hier is een overzicht van de recente verbeteringen die naar ons gevoel belangrijk zijn voor onze klanten:

  • Vele pagina’s werden omgezet naar HTML5 in recente versies van P6. Deze pagina’s worden nu aangeduid als standaard layouts.
  • De oorspronkelijke Java-gebaseerde pagina’s zijn nog steeds toegankelijk en worden aangeduid als klassieke layouts. Een P6 administrator kan nu kiezen om Java voor alle gebruikers uit te schakelen. Ik verwacht dat veel ervaren P6 administrator graag deze optie zullen aanvinken.
  • Om de overgang van klassieke naar standaard layouts soepel te laten lopen, kunnen bestaande klassieke (of standaard-) layouts als bestand geëxporteerd worden en opnieuw naar P6 worden geïmporteerd.
  • P6 EPPM bevat nu ook een resource assignment view op projectniveau (i.e. onder de tab “Projecten”). Deze pagina heeft de mogelijkheid om hulpmiddelconflicten gemakkelijk te controleren. Voorheen was deze functionaliteit alleen beschikbaar in de Resource module.

  • Afdrukken en Afdrukvoorbeeld zijn nu ook beschikbaar voor standard layouts. De functie wordt ‘Bewaar als PDF’ genoemd.
  • Het (ietwat) verborgen beheerdersmenu is herontworpen onder de tab Beheer en lijkt nu op een volledige module naast Resources, Projecten, enz.

Conclusie

Dit blogbericht is gebaseerd op onze eerste testen van Primavera P6 EPPM R17. We gaan niet veinzen dat de besproken verbeteringen overweldigend zijn. Tegelijkertijd menen we dat de verbeteringen in deze versie van P6 EPPM inspelen op een aantal gekende kritieke punten van de tool. We verwachten niet dat iedereen overstapt van de P6 Client naar de Web Client, maar het keerpunt zou wel eens minder ver kunnen liggen dan u zou verwachten.

Tags: , ,

Trackback from your site.

Leave a comment